Wednesday, September 22, 2010

Tempat-tempat menarik untuk melancong

Pulau Langkawi terletak di utara Selat Melaka di selatan Laut Andaman berhampiran sempadan antara Malaysia dan Thailand. Beberapa kilometer jarak ke utara pulau Thai iaitu Ko Tarutao. Bandar utama gugusan pulau terletak di pulau utama iaitu Kuah yang merupakan salah satu daripada daerah dalam negeri Kedah Darul Aman, Malaysia.Pulau Langkawi ini yang kaya dengan keindahan semula jadi dan lagenda masa silam ini telah menampilkan diri sebagai salah satu daripada destinasi perlancongan yang paling popular di Malaysia.

Antara tempat menarik di Pulau Langkawi:
-Dataran Helang
-Kampung Kristal
-Gunung Mat Chingchang
-Pekan Kuah
-Pulau Dayang Bunting
-Pulau Rebak
-Makam Mahsuri
 • Negeri Melaka

Tempat menarik seterusnya ialah Melaka.Negeri Melaka terletak di pantai barat daya Semenanjung Malaysia, serta bertentangan dengan Sumatera. Berkeluasan 1,650 kilometer persegi, ia bersempadankan Negeri Sembilan di utara dan Johor di timur. Pulau Besar, Melaka juga termasuk dalam sempadan negeri. Negeri Melaka juga dikenali sebagai Melaka negeri bersejarah atau negeri Hang Tuah.Negeri Melaka telah mengamalkan slogan "Melawat Melaka Bererti Melawat Malaysia" di mana Melaka kaya dengan tempat-tempat yang menarik dan bersejarah.

Antara tempat bersejarah di Melaka:
-Villa Sentosa
-Tanjong Tuan
-Kota St. John
-Dataran Portugis
-Kampung Chitty
-Masjid Selat
-Kampung Semabok


1 comment:

 1. Selamat Sejahtera,

  Artikel anda memang baik! Bolehkah anda luangkan sedikit masa untuk layari laman web kami http://perkhidmatan-lamanweb.operion.com.my/ ?

  Syarikat kami mengadakan promosi yang hebat! Operion servis untuk membina laman web E – Dagangan dan juga web informasi.

  Operion menyediakan perkhidmatan dan reka bentuk laman web,aplikasi e-dagang untuk mengukuhkan perniagaan dan strategi pemasaran internet anda.

  Terima Kasih.

  ReplyDelete